USD32,19
EURO34,96
JPY0,206500
RUB0,356200
GBP40,96
EURO/USD1,09
BIST10.921,66
GR. ALTIN2.515,85
BTC70.574,57

Moody’s Türkiye kararını açıkladı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak onaylarken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B3” olarak onaylarken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.

Türkiye ekonomisine duyulan güven her geçen gün artıyor. Uluslararası kuruluşların dikkatini çeken Türkiye, son Orta Vadeli Program kapsamında ekonomisindeki istikrarlı yükselişini sürdürüyor. Tek haneli enflasyon hedefine doğru ilerleyen Türkiye ekonomisi, gerçekleştirilen mali ve parasal reformlarla uluslararası kuruluşların gözetimine alındı. Artan döviz rezervleri, azalan cari işlemler ve dış ticaret açığı, rekor düzeydeki ihracat, artan istihdam ve güçlü büyümenin etkileri, uluslararası kuruluşların ilgisini çekiyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B3” olarak onaylarken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi.

İŞTE TÜRKİYE’NİN 2024 YILI NOT TAKVİMİ

Fitch, 8 Mart 2024 ve 6 Eylül 2024, CI Ratings ise 17 Mayıs 2024 ve 16 Kasım 2024 tarihlerini içeren bir rapor takvimi belirledi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının duyurduğu tarihlerde bir rapor açıklama zorunluluğu bulunmamaktadır. Fitch ve CI Ratings, genellikle belirlenen tarihlerde rapor yayımlarken, S&P Global ve Moody’s ise belirlenen tarihleri rapor açıklamadan atlayabilmektedir. Türkiye’nin kredi notu görünümünü Fitch, 8 Eylül 2024’te “negatif”ten “durağan”a, S&P Global ise 30 Kasım 2024’te “durağan”dan “pozitif”e yükseltti. İki kuruluş da kredi notunu “B” olarak onayladı.

S&P GÖRÜNÜMÜ YÜKSELTTİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Aralık 2023’te Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife çevirmişti. S&P Global aynı zamanda, Türkiye’nin yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını “B” olarak onayladı. Ödemeler dengesindeki iyileşme durumunda kredi notunun yükseltilebileceğini vurgulayan S&P, “Türkiye’nin ödemeler dengesi daha da iyileşip daha hızlı döviz rezervi biriktirirse ve önümüzdeki 12 ay içinde dolarizasyonda bir azalma görürsek, uzun vadeli ülke notunu bir kademe yükseltebiliriz” dedi. Yapılan açıklamada, “Türkiye’nin ‘trA/trA-1’ talep edilmemiş ulusal kredi notumuz da dahil olmak üzere tüm yabancı ve yerel para cinsinden ülke kredi notlarımızı onayladık. Ayrıca talep edilmemiş transfer ve konvertibilite değerlendirmemizi ‘B+’ya yükselttik” denildi.

YENİ EKONOMİ EKİBİ VURGUSU

S&P, pozitif görünümünün nedeni olarak, Türkiye’nin yeni ekonomi ekibinin Türk lirası (TL) cinsinden varlıklara olan güveni yeniden tesis etmek, ekonomiyi dengelemek ve düzenleyici önlemlerle finans sektöründeki yükü hafifletmek için attığı adımları gösterdi.

“HARCAMA ARTIŞLARI KONTROL ALTINA ALINDI”

S&P, aynı zamanda, Hazine’nin ek vergi önlemleri getirdiğini, enerji sübvansiyonlarını azalttığını ve bütçe açığını azaltmak için harcama artışlarını kontrol altına aldığını vurguladı. REZERV VURGUSU “Enflasyon, %60’ın üzerindeki yüksek seviyelerde olmasına rağmen, zirve yapmış görünmektedir” değerlendirmesi yapan S&P, Türkiye’nin kullanılabilir rezervlerini yeniden inşa etmeye başladığına dikkat çekti. “Türkiye’nin finansal istikrarı veya daha geniş anlamda kamu maliyesi üzerindeki baskıların yoğunlaşması durumunda görünümü durağana çevirebiliriz. Bu durum, para biriminin değer kaybetmesi ve enflasyonu düşürmek için tasarlanan politikaların tersine çevrilmesi ile bağlantılı olarak ortaya çıkabilir” değerlendirmesini yapan S&P, “Türkiye’nin ödemeler dengesi daha da iyileşip daha hızlı döviz rezervi biriktirirse ve önümüzdeki 12 ay içinde dolarizasyonda bir azalma görürsek, uzun vadeli ülke notunu bir kademe yükseltebiliriz. TCMB ve mali düzenleyici gibi kilit ekonomik kurumların bağımsızlığının yeniden teyit edilmesiyle birlikte daha güçlü kurumsal kontrol ve denge temelinde politikalar daha öngörülebilir hale gelirse, notlar daha uzun bir süre boyunca da yükselebilir.” ifadelerini de kullandı.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

365 Ekonomi, Hisse, Borsa Haberleri, Ekonomik Gelişmeler ve Veriler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!