Kızıldeniz’deki krizin devam etmesi durumunda, merkez bankalarının faiz artırması ve bununla birlikte dünya çapında enflasyonun yükselme olasılığı endişe yaratmaktadır. Kriz, Yemen’deki Husilerin Gazze Şeridi’nde İsrail’e karşı saldırılar düzenlemesiyle, İsrail’e ait veya işletilen kargo gemilerinin ve İsrail’den mal taşıyan gemilerin Kızıldeniz‘de füze ve insansız hava araçlarıyla hedef alınmasıyla başladı.
Husilerin, 7 Ekim 2023’ten itibaren İsrail’e yapılan saldırılara destek vermesiyle gerginlik arttı. 10 Ocak’ta ABD’ye ait bir geminin Husiler tarafından füze ve kamikaze dronlarla hedef alınması, gerilimi daha da tırmandırdı. Bu olayların ardından ABD, Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu.
ABD ve İngiltere, Husilerin İran destekli olmaları nedeniyle Kızıldeniz’den İsrail’e saldırılar düzenlemesi üzerine 91 Husi hedefini vurdu. Bu gelişmeler sonucunda uluslararası firmalar, Babu’l Mendeb Boğazı ve Kızıldeniz’e alternatif olarak Ümit Burnu rotasına yönelerek, deniz seyrüseferinde önemli bir rol oynayan rotayı değiştirdi.
Husilerin İsrail ve ABD’ye yönelik saldırıları nedeniyle Babu’l Mendeb Boğazı’ndan geçen gemilerin maliyeti önemli ölçüde arttı, bu da gemi şirketlerinin bu rotadan seferlerini iptal etmelerine yol açtı. Bu durum, küresel ticaretin yüzde 12’sinin gerçekleştiği Süveyş Kanalı’nın devre dışı kalmasının potansiyel zararına işaret etmektedir.
Krizin küresel nakliye maliyetleri üzerindeki etkisi, önde gelen konteyner şirketi MSC’nin 12 Şubat’tan itibaren ABD’ye giden konteyner trafiği için ek fiyat artışları uyarısıyla kendini gösteriyor. Honor Lane nakliye şirketi, Kızıldeniz’deki durumun uzun sürebileceğini ve bu durumun nakliye fiyatlarını ve ekipman sıkıntısını etkileyebileceğini belirtiyor.
Krizin etkisiyle enflasyonun artması, Avrupa’da faiz oranlarının düşmesini bekleyen umutları erteleyebilir. ABD’de ise enflasyonun artışı, Kızıldeniz krizinin faiz oranları üzerindeki etkisini göstermeye başlamıştır. Orta Doğu’da, Husilerin seçici saldırıları nedeniyle ekonomilerindeki enflasyon beklentileri belirsizliğini korumaktadır.
Özellikle Ürdün’ün aldığı önlemler, Kızıldeniz’deki gerilimle mücadele ve ekonomik etkileri öngörmeye yönelik bir model olarak diğer Arap ülkeleri için örnek teşkil edebilir. Ancak, krizin devam etmesi durumunda, uluslararası ticaret ve ekonomik istikrar üzerindeki belirsizlik devam edebilir.